Wilde zalm eet visjes en garnalen, maar binnenkort ligt de eerste zalm die met de larven van zwarte soldatenvliegen is gekweekt op ons bord. BSF-larven worden op hun beurt gekweekt met reststromen zoals aardappelschillen en bietenpulp. Het is een alternatief voor vismeel, waarmee vissen zoals zalm, forel en snoekbaars in aquacultuur gekweekt worden. Hiermee dragen ze bij tot een duurzamere visindustrie.

Binnenkort zalm gekweekt met zwarte soldatenvliegen op ons bord?

De wereldwijde visconsumptie stijgt al jaren en overschrijdt nu 20 kilogram per hoofd. ‘De verwachting is dat tegen 2030 zo'n 75 à 100 miljoen ton extra geconsumeerd zal worden’, zegt Johan Verreth, aquacultuurspecialist aan de Nederlandse Wageningen Universiteit.  De extra tonnen vis die de komende jaren nodig zijn, zullen we niet uit de oceanen halen. Die zitten nu al op hun limiet. De aquacultuurindustrie heeft nood aan alternatieven, insecten zijn deel van de oplossing.

BSF-larven zijn alternatief voor vismeel
Er is al jaren een zoektocht naar nieuwe voedselingrediënten. Vismeel bestaat uit meer dan alleen eiwitten. Het heeft de perfecte verhoudingen tussen mineralen, vitamines en essentiële aminozuren, en is eigenlijk een nabootsing van wat zalm in het wild eet om gezond te groeien. Het gebruik van vismeel is in de loop der jaren grotendeels vervangen door plantaardige alternatieven. De larven van de zwarte soldatenvlieg komen qua samenstelling in de buurt van vismeel.


Meerdere ondernemers zien potentieel
Het Nederlanse Protix levert larven die gevoed zijn met nevenstromen uit de glutenindustrie. Ze werkten mee aan het AquaFly-project in Noorwegen waar de eerste zalmen met larven werden gekweekt. Daarnaast leveren ze ook levende larven aan een kippenboerderij, waarvan de eieren binnenkort in de Albert Heijn-supermarkten liggen. Het Vlaamse Millibeter kweekt BSF-larven. In Frankrijk is sectorgenoot Innovafeed van plan om deze zomer de eerste Franse ‘insectenforel’ te verkopen in de supermarktketen Auchan. Er lopen ook tests met Schotse en Noorse zalmkwekers.


Economisch aspect uitwerken
‘De vraag is nu niet wat kan, maar wat mag en hoeveel tijd er nodig is om dit op grote schaal te laten doorbreken’, verduidelijkt beklemtoont Jonas Claeys, insectenexpert bij de onderzoeksinstelling Inagro in West-Vlaanderen. Insecten kunnen qua prijs nog niet concurreren met soja- en vismeel. Een betere automatisering van de kweek, de oogst en de verwerking is nodig. Daarnaast zoekt men naar het ideale voedselrantsoenen voor de larven. ‘Ecologisch zijn insecten zeker, nu moeten we ze nog economisch aantrekkelijk maken’, gaat Jonas verder.
Zalm, of eender welke vis die gekweekt is met insecten, zal dus nog niet meteen in de vistoog liggen. In februari proefde een selecte kring van experts voor het eerst de ‘nieuwe zalm’. Ze proefden geen verschil, de kwaliteit van de zalmfilet moet niet onderdoen.
 
 
 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: